Open Monumentendag: Oude zuivelfabriek Hollebeke werd omgebouwd tot moderne loft

Geplaatst: 07/09/2015 in Hollebeke, Restauratie

Zuivelfabriek Hollebeke

Ter gelegenheid van Open Monumentendag op zondag 13 september 2015, wordt in Hollebeke de tot moderne loft omgebouwde oude zuivelfabriek opengesteld voor het publiek. Het gebouw dateert van 1933 en bleef operationeel tot 1950. Daarna veranderde het pand meerdere keren van eigenaar zonder dat het echt een nieuwe bestemming kreeg. Het werd in 1997 opgenomen in de inventaris van leegstaande en verwaarloosde bedrijfsruimtes.
De huidige eigenaar Ward Verlinde ontdekte het oude gebouw met zijn rustige ligging in 2006. Het pand was ondertussen in totale verval geraakt. De verbouwingen waren niet evident want eerst moest een héél lange weg van de nodige vergunningen worden afgelegd. Daarna duurde het nog twee jaar om het gebouw woonklaar te krijgen. De vraag om de woning te bezoeken was zo groot dat verlinde het idee kreeg om dit architecturaal pareltje open te stellen op Open Monumentendag .
Tijdens het bezoek zal naast de eigenaar en architect Nicolas Blondeel, die de verbouwingen leidde, ook historicus Philip Woets aanwezig zijn om de historiek van de zuivelfabriek met archiefbeelden toe te lichten. Er is een rondgang in de loft & tuin. Ook zal die dag een expositie te zien zijn van schilder Marc Santens met thema’s golf, paarden en vrouwelijk naakt en een expositie van de Nederlandse beeldkunstenares Monique Van Den Berg met thema industrieel erfgoed.
Er is vrije toegang tussen 10 en 18u. De loft is gelegen op de Kasteelhoekstraat 5 te Hollebeke.

Contact : ward.verlinde@telenet.be
Meer info: http://www.openmonumenten.be

Bron: Stad Ieper

Tekst: Geert Dewaele

Tekst: Geert Dewaele

Advertenties

Reacties

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s